Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Studie: Fildeling er godt for økonomien

Så er det officielt: Fildeling er er slet ikke skadeligt for økonomien, men ligefrem et gode. Det viser ny undersøgelse fra Holland.

(opdateret)En ny undersøgelse, der er bestilt af den hollandske regerings ministerium for økonomiske anliggender viser, at fildeling slet ikke er så tosset for samfundet. Det har nemlig en positiv indvirkning på økonomien.

Undersøgelsen, der er foretaget af firmaet TNO, konkluderer blandt andet, at dem der downloader en masse filer gratis, de såkaldte freeloaders, også er dem der køber langt de fleste mediefiler online. Mens gruppen der ikke downloader "gratis" filer fra internettet, heller ikke køber nær så meget.

I undersøgelsen kan man også læse, at der er en meget udbredt "afprøvningseffekt", der især indvirker positivt på musik. Der er nemlig mange der lytter til musikken for at se om de kan lide den, og på den baggrund efterfølgende køber musikken, så her er fildelingen altså især et gode. Omvendt ser det dog værre ud med film, der ofte kun ses en gang og ikke ender med køb.

Yderst interessant bliver rapporten på side 116, hvor det blandt andet fremgår, at de sociale aspekter i fildeling er stærkt undervurderede, ligesom tabet for rettighedshaverne anslås til at være mindre end den besparelse fildelerne får ved at hente musikken "gratis". Fildelerne får dermed penge fri til køb af andre varer og det anses overordnet som økonomisk fornuftigt for samfundet. Årsagen til at denne udregning kan laves på denne måde er, at TNO ikke mener at rettighedshaverne kan lave en "en-til-en ratio" på tab, for hvert enkelt nummer der hentes uden at der bliver betalt. Var nummeret nemlig ikke gratis, ville det aldrig være blevet hentet eller købt i den sidste ende. Følgelig har ingen reelt tabt på, at nogen henter det uden at betale.

Rapporten afslutter med en række konkrete forslag til legalisering af fildeling, samt en række nye økonomiske modeller for rettighedshaverne.

Rapporten er på hollandsk og kan ses http://www.ez.nl/Actueel/Pers_en_nieuwsberichten/Nieuwsberichten_2009/Januari_2009/Downloaden_en_delen_van_muziek_films_en_games_vertrouwd_verschijnsel/Ups_and_Downs " target="blank>her.

Rettighedshaverne vil sandsynligvis ikke vise begejstring for TNOs rapport, der må betegnes som kontroversiel. Særligt musikindustrien har i de senere år klaget over ulovlig fildeling og lader til at mene, at et ulovligt nummer hentet fra nettet, er det samme som et økonomisk tab, om end rapporten altså konkluderer, at meget musik slet ikke ville blive hentet, hvis det kostede noget.

I går kom det frem at en amerikansk dommer er kommet til samme konklusion og i Danmark skal en sag om netop erstatningsspørgsmålet prøves ved Højesteret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere